Στο περιεχόμενο
Υποργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας

Πρόεδρος - η ύψιστη θέση για μια γυναίκα στη Φινλανδία - Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα : Επικαιρότητα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, Αθήνα

Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 Αθήνα
Τηλ:- +30-210-72 55 860
E-mail: sanomat.ate@formin.fi
Ελληνικά | Suomi | English | Svenska |  |  | Instagram
Μικρότερα γράμματαΜεγαλύτερα γράμματα
 
Ειδήσεις, 21/12/2017

Πρόεδρος - η ύψιστη θέση για μια γυναίκα στη Φινλανδία

Η Tarja Halonen ήταν η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Φινλανδίας την περίοδο 2000-2012. Ανέλαβε το αξίωμα την 1η Μαρτίου 2000 και επανεξελέγη το 2006.

Η Halonen έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της κοινωνίας των πολιτών και της ισότητας των φύλων. Ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική δικαιοσύνη και την προώθηση της ισότητας είχαν κεντρικό ρόλο σε όλη την διάρκεια της πολιτικής της καριέρας.

Η Tarja Halonen ξεκίνησε ως δικηγόρος στον Κεντρικό Οργανισμό Φινλανδικών Εργατικών Συνδικάτων το 1970. Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε το 1974, όταν διορίστηκε κοινοβουλευτική γραμματεύς στον Πρωθυπουργό.  Εξελέγη  για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 1979 και έκτοτε επανεξελέγη τέσσερις φορές, έως ότου ανέλαβε το αξίωμα της  Προέδρου της Φινλανδίας.

(c) Office of the President of the Republic of Finland
President Tarja Halonen. (c) Office of the President of the Republic of Finland
President Tarja Halonen.

Έχει υπηρετήσει τρείς κυβερνήσεις, ενώ τα υπουργικά της χαρτοφυλάκια ήταν: Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας 1987-90, Υπουργός Δικαιοσύνης 1990-91 και Υπουργός Εξωτερικών 1995-2000.  Ήταν επίσης Υπουργός αρμόδια για τη συνεργασία των Σκανδιναβικών χωρών το 1989-91.

Με τη λήξη της προεδρικής της θητείας, η Tarja Halonen συνέχισε το έργο της ως μέλος πολλών οργανισμών και δικτύων στη Φινλανδία και στο εξωτερικό.  Έχει ιδιαίτερα στενές επαφές με τον ΟΗΕ. Το 2006, αναφέρθηκε από διάφορους σχολιαστές ως πιθανή υποψήφια  για την επιλογή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά εκείνη αρνήθηκε την πρόταση τότε, δηλώνοντας ότι ήθελε να τελειώσει την προεδρική της  θητεία πριν σκεφτεί άλλες επιλογές σταδιοδρομίας. Φέτος διορίστηκε μέλος του Ανωτάτου Συμβουλευτικού Οργάνου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη μεσολάβηση.

Η Tarja Halonen είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου των Παγκοσμίων Ηγετιδών, ενός διεθνούς δικτύου τωρινών και πρώην γυναικών προέδρων και πρωθυπουργών,  αποστολή του οποίου είναι να κινητοποιήσει τις ανά τον κόσμο ηγέτιδες για συλλογική δράση σε θέματα κρίσιμης σημασίας για τις γυναίκες και δίκαιης ανάπτυξης.

Η ιστοσελίδα της Tarja Halonen

Εκτύπωση σελίδας

Αυτό το κείμενο

Ενημέρωση 21/12/2017


© Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα | Στοιχεία επικοινωνίας