Στο περιεχόμενο
Υποργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας

Η Φινλανδία είναι γνωστή ως αξιόπιστος υπερασπιστής της ισότητας των φύλων σε ολόκληρο τον κόσμο. - Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα : Επικαιρότητα : Ειδήσεις

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, Αθήνα

Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 Αθήνα
Τηλ:- +30-210-72 55 860
E-mail: sanomat.ate@formin.fi
Ελληνικά | Suomi | English | Svenska |  |  | Instagram
Μικρότερα γράμματαΜεγαλύτερα γράμματα
 
Ειδήσεις, 24/10/2017

Η Φινλανδία είναι γνωστή ως αξιόπιστος υπερασπιστής της ισότητας των φύλων σε ολόκληρο τον κόσμο

Η Helvi Sipilä ήταν η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που ανέλαβε τη θέση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα στα Ηνωμένα Έθνη. Υπήρξε μία εμπνευσμένη ηγέτης με ισχυρή ισόβια αφοσίωση στην ισότητα των φύλων.

Η Helvi Sipilä (1915 - 2009) ήταν Φινλανδή δικηγόρος και διπλωμάτης.  Η ενασχόλησή της με τη δικηγορία ήταν τότε κάτι σπάνιο. Όταν ανακοίνωσε την ίδρυση της δικής της δικηγορικής εταιρείας το 1943, ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα στη Φινλανδική ιστορία που ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου.  Λειτούργησε την εταιρεία της για 30 χρόνια.

Helvi Sipilä

Η ιδιωτική επιχειρηματικότητα επέτρεψε στη Sipilä να έχει ευρείες κοινωνικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υπηρεσιών ως μέλος κυβερνητικών αποστολών.  Κατείχε επίσης ηγετική θέση σε αρκετές ενώσεις, μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Ένωση Κορασίδων Οδηγών και Κορασίδων Προσκόπων, η Διεθνής Ομοσπονδία Θηλέων Δικηγόρων και το Διεθνές Συμβούλιο Γυναικών.

Το επάγγελμα και οι ηγετικές θέσεις της Helvi Sipilä σε διεθνείς οργανισμούς, μαζί με τα κυβερνητικά καθήκοντα, ήταν προσόντα βάσει των οποίων -ως η πρώτη γυναίκα στον κόσμο -διορίστηκε Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το 1972. Κατείχε αυτή τη θέση μέχρι την συνταξιοδότησή της το 1980.

Ενώ υπηρετούσε ως Βοηθός Γενικός  Γραμματέας, διορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες στο Μεξικό το 1975. Στην εναρκτήρια δήλωσή της σημείωσε ότι η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες ήταν η πρώτη διακυβερνητική συνάντηση κατά την οποία οι γυναίκες αποτελούν μέρος σχεδόν όλων των αντιπροσωπειών , και εξέφρασε την ελπίδα της ότι αυτό θα αποτελούσε προηγούμενο για την ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών σε όλες τις μελλοντικές διεθνείς συναντήσεις, είτε πρόκειται για πολιτικές ή οικονομικές υποθέσεις, για αφοπλισμό, εμπόριο ή ανθρώπινη διευθέτηση.

Εξακολούθησε να εργάζεται ως σύμβουλος για τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι το 1981, προκειμένου να προωθήσει το Εθελοντικό Ταμείο του ΟΗΕ για την Πρόοδο των Γυναικών, γνωστό αργότερα ως UNIFEM.  Η Sipilä χρησιμοποίησε την ηγετική της θέση στα Ηνωμένα Έθνη αποτελεσματικά για να υποστηρίξει την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών.  Η Sipilä παρέμεινε ενεργή και μετά την αποχώρησή της από τα Ηνωμένα Έθνη. Ήταν η πρώτη γυναίκα στη Φινλανδία που έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 1982.

Διεθνή Σεμινάρια Helvi Sipilä

Το πρώτο διεθνές Σεμινάριο Helvi Sipilä διοργανώθηκε το 2006 από τη Φινλανδική Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών Γυναικών (FFUW) σε συνεργασία με άλλες τέσσερις οργανώσεις Φινλανδών Γυναικών  προκειμένου να τιμήσουν το έργο της υπουργού Helvi Sipilä. Η σειρά  Διεθνές Σεμινάριο Helvi Sipilä ασχολείται με θέματα που επηρεάζουν τις γυναίκες και τις ζωές τους σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο στον 21ο αιώνα. Φέτος το 12ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου.

Η αναπτυξιακή συνεργασία της Φινλανδίας υποστηρίζει τα δικαιώματα των κοριτσιών σε ολόκληρο τον κόσμο

Η βελτίωση της θέσης και των δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών συγκαταλέγεται στους βασικούς στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής της Φινλανδίας. Η UN Women είναι ένας από τους κύριους στρατηγικούς εταίρους της Φινλανδίας στην προώθηση της ισότητας των φύλων. Με τη σημαντική της χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ το 2016, η Φινλανδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές μεταξύ των κρατών μελών της UN Women.

Φωτογραφία: Liisa Takala
Agemda2030_nuoret, Agemda2030_nuoret, Agemda2030_nuoret
Girls' rights are also supported by Kuura Janhunen, Antti Korpelainen, Sonja Huttunen and Katri Ylinen, who represent the Finnish Agenda 2030 Youth Group.

Οι τέσσερις δράσεις της Φινλανδίας στοχεύουν στην προώθηση ως ακολούθως:

  • οι γυναίκες και τα κορίτσια να αποκτούν καλύτερη εκπαίδευση και δεξιότητες
  • οι γυναίκες και τα παιδιά να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας
  • οι γυναίκες και τα κορίτσια να συμπεριλαμβάνονται στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και στις οικονομικές δραστηριότητες
  • περισσότερες γυναίκες και κορίτσια να απολαμβάνουν το δικαίωμα λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους ενώ θα μειώνονται τα θύματα βίας.

΄΄Η εκπαίδευση των κοριτσιών και η ικανότητά τους να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των κοινωνιών τους διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι τόσο σωστό όσο και οικονομικά σώφρον να πηγαίνουν τα κορίτσια στο σχολείο», λέει ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης Kai Mykkänen

Περισσότερες πληροφορίες The rights of women and girls in Finland's development policy (pdf)

Εκτύπωση σελίδας

Αυτό το κείμενο

Ενημέρωση 2/11/2017


© Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα | Στοιχεία επικοινωνίας