Στο περιεχόμενο
Υποργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας

Ισότητα των φύλων είναι σημαντική στην εκπαίδευση - Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα : Επικαιρότητα : Ειδήσεις

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, Αθήνα

Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 Αθήνα
Τηλ:- +30-210-72 55 860
E-mail: sanomat.ate@formin.fi
Ελληνικά | Suomi | English | Svenska |  |  | Instagram
Μικρότερα γράμματαΜεγαλύτερα γράμματα
 
Ειδήσεις, 27/9/2017

Ισότητα των φύλων είναι σημαντική στην εκπαίδευση

Το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών είναι υψηλό στη Φινλανδία και τα γνωστικά  αποτελέσματα των κοριτσιών είναι εξαιρετικά.  Από αυτήν την άποψη, οι Φινλανδέζες έχουν καλές προϋποθέσεις για την επίτευξη της ισότητας στην κοινωνική και την επαγγελματική ζωή.  Ωστόσο, τα πεδία της εκπαίδευσης εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από έντονο διαχωρισμό μεταξύ των φύλων ενώ δεν έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές τα τελευταία δέκα χρόνια.

Επισκόπηση στη μορφωτική ιστορία των γυναικών

Η εκπαίδευση θεωρήθηκε το κλειδί για την πρόοδο ενός έθνους και τόσο αυτή όσο και ο πολιτισμός έπρεπε να είναι πρωτίστως εθνικού τύπου:  φινλανδική και στη φινλανδική γλώσσα.

Photo: National Board of Antiquities
Teachers in Jyväskylä teacher training college Photo: National Board of Antiquities
Teachers in Jyväskylä teacher training college

Τα ιδιωτικά σχολεία θηλέων που ιδρύθηκαν στη Φινλανδία στις αρχές του 19ου αιώνα συμπληρώθηκαν από δημόσια σουηδόφωνα σχολεία θηλέων στο Turku και στο Ελσίνκι στη δεκαετία του 1840.  Στην αρχή, τα σχολεία αυτά προορίζονταν για κορίτσια από ανώτερα κοινωνικά στρώματα και δεν ήταν δυνατόν να πάρουν το απολυτήριο και να συνεχίσουν σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου.  Το 1863 ιδρύθηκε στη Jyväskylä  ένα κολέγιο κατάρτισης δασκάλων για δασκάλους δημοτικών σχολείων το οποίο είχε και ένα τμήμα για γυναίκες.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, στα δημόσια σχολεία θηλέων προστέθηκαν προχωρημένα μαθήματα, κολέγια και σχολές συν-εκπαίδευσης που επέτρεψαν στα κορίτσια να αποκτήσουν πρόσβαση στις εισαγωγικές εξετάσεις .  ΄Ηταν το 1909 όταν οι πρώτες φοιτήτριες  προερχόμενες από δημόσια σχολεία μπόρεσαν να φοιτήσουν εκεί.

Photo: National Board of Antiquities, photographer Eric Sundström
Marie Tschetschulin, Photo: National Board of Antiquities, photographer Eric Sundström
Marie Tschetschulin

Η πρώτη γυναίκα που πέρασε τις εισαγωγικές εξετάσεις  ήταν η Maria Tschetschulin , η οποία υπήρξε επίσης η πρώτη φοιτήτρια στη Φινλανδία στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να σπουδάσουν εκεί, αλλά σ΄αυτήν  χορηγήθηκε αυτό το δικαίωμα και έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα στη Σκανδιναβία που φοίτησε σε Πανεπιστήμιο.

Διέκοψε τις σπουδές της το 1873 χωρίς να δώσει εξετάσεις, με συνέπεια  η πρώτη γυναίκα απόφοιτος να είναι  η Emma Irene Åström με Bachelor of Arts ενώ της απονεμήθηκε το Master of Arts το 1882 στο Imperial Alexander University της Φινλανδίας.

Η Rosina Heikel υπήρξε η πρώτη γυναίκα γιατρός  στη Σκανδιναβία με ειδική άδεια το 1878. Οι γυναίκες άρχισαν να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο με ειδική άδεια ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1890.

Η πρώτη γυναίκα με διδακτορική διατριβή ήταν η χειρουργός Karolina Eskelin το 1895. Σε διδακτορικές σπουδές, εκτός από την ιατρική, οι γυναίκες προχώρησαν στην ιστορία, όπου η Tekla Hultin παρουσίασε τη διατριβή της και χρήσθηκε Doctor Φιλοσοφίας το 1896. Οι θέσεις στο πανεπιστήμιο άνοιξαν γιά τις γυναίκες το 1916. Η πρώτη Λέκτορας ήταν η Alma Söderhjelm, η οποία διορίστηκε Καθηγήτρια Ιστορίας στο Åbo Akademi το 1927.

Περισσότερες γυναίκες από άνδρες

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η γυναίκα στο πανεπιστήμιο ήταν σπάνια περίπτωση, σήμερα όμως υπάρχουν περισσότερες φοιτήτριες παρά φοιτητές.  Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 υπήρχε ένα 33% νέων φοιτητριών, ενώ δέκα χρόνια αργότερα έφτασε το 40%.  Για πρώτη φορά, ο αριθμός των νέων φοιτητριών ξεπέρασε τον αριθμό των φοιτητών στο ακαδημαϊκό έτος 1948-1949.

Η πλήρης ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν έχει ακόμη επιτευχθεί στο πανεπιστήμιο. Παρ΄ότι  οι γυναίκες εκπροσωπούνται καλά ως φοιτήτριες, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το διδακτικό προσωπικό.

Η μόρφωση έχει σημαντικές επιπτώσεις στη θέση των ανδρών και των γυναικών στην αγορά εργασίας, στους μισθούς και σε άλλους τομείς της ζωής. Ο βασικός στόχος  της Φινλανδικής πολιτικής για την ισότητα των φύλων είναι εδώ και πολύ καιρό η άμβλυνση του διαχωρισμού των φύλων σε θέματα όπως οι εκπαιδευτικές επιλογές.

Photo: Tero Pajukallio
Pupils Photo: Tero  Pajukallio

Το κέιμενο βασίζεται στη δημοσίευση της κυρίας Sanna Tuomaala The path of Finnish women towards liberty and education  (The web site Centenary of women's full political rights).

Περισσότερες πληροφορίες
Centre for Gender Equality  - Education
Women on Learning

Εκτύπωση σελίδας

Αυτό το κείμενο

Ενημέρωση 27/9/2017


© Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα | Στοιχεία επικοινωνίας