Στο περιεχόμενο
Υποργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας

Βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τα αίτια των ασθενειών - Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα : Επικαιρότητα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, Αθήνα

Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 Αθήνα
Τηλ:- +30-210-72 55 860
E-mail: sanomat.ate@formin.fi
Ελληνικά | Suomi | English | Svenska |  |  | Instagram
Μικρότερα γράμματαΜεγαλύτερα γράμματα
 
Ειδήσεις, 20/7/2017

Βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τα αίτια των ασθενειών

Η Leena Peltonen-Palotie θεωρήθηκε μία εκ των μεγαλυτέρων μοριακών γενετιστών στον κόσμο. Συνέβαλε στην ταυτοποίηση 15 γονιδίων για κληρονομικές ασθένειες όπως η αρτηριακή υπέρταση, η σχιζοφρένεια, η δυσανεξία στη λακτόζη, η αρθροπάθεια και η πολλαπλή σκλήρυνση.

© 2017 Biomedicum Helsinki Foundation
Leena Palotie

Η Peltonen-Palotie (1952 -2010) διηύθυνε ερευνητικές ομάδες στο Πανεπιστήμιο του Oulu, στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Φινλανδίας, στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες, στο Ανοιχτό Ινστιτούτο του MIT και στο Χάρβαρντ στη Βοστώνη καθώς και στο Sanger Institute στο Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο.

Διετέλεσε καθηγήτρια αλλά και σε άλλες σημαντικές θέσεις σε ερευνητικούς οργανισμούς τόσο στη Φινλανδία όσο και στο εξωτερικό.  ΄Ηταν π.χ.  διευθύντρια έργου στο πρόγραμμα της ΕΕ GenomEUwin που δημιουργήθηκε για να καθορίσει και να χαρακτηρίσει τα γενετικά συστατικά στο υπόβαθρο διαφόρων ασθενειών.

Η Peltonen-Palotie δημοσίευσε περισσότερα από 500 ερευνητικά άρθρα  και σχεδόν 80 άρθρα κατόπιν αιτήματος.  Έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς ερευνητών των γονιδίων στη Φινλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς καθοδήγησε πάνω από 70 διδακτορικούς φοιτητές. Το 2006, στην Peltonen-Palotie απονεμήθηκε το βραβείο European van Gysel και το βραβείο Nordic Fernstrom ενώ  το 2009 αξιώθηκε τον τιμητικό τίτλο του Ακαδημαϊκού της Επιστήμης στη Φινλανδία.

Το Βραβείο Leena Peltonen για την Αριστεία στην Ανθρώπινη Γενετική

Το Βραβείο Leena Peltonen (Ίδρυμα Paulo) καθιερώθηκε το χειμώνα του 2010 για να αναγνωρίσει επιστήμονες που βρίσκονται στην αρχική φάση της ανεξάρτητης σταδιοδρομίας τους. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε το 2013 στην Δρ.  Cecilia Lindgren (εφαρμογή της γενετικής και της γονιδιωματικής για ανάλυση της αιτιολογίας του διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας και της κατανομής  λίπους) και το δεύτερο βραβείο το 2016 στον Δρ. Benjamin Neale (συμβολή στην ανάπτυξη στατιστικής γενετικής και εφαρμογή αυτών των μεθόδων στην αποκωδικοποίηση της γενετικής των νευροψυχιατρικών ασθενειών).

Το ανερχόμενο αστέρι της Φινλανδίας στη γενετική

Photo: Aleksi Poutanen
Henna Tyynismaa

Η Henna Tyynismaa είναι το ανερχόμενο αστέρι της γενετικής έρευνας, σημειώνοντας εντυπωσιακή πρόοδο στην προσπάθεια να κατανοήσουμε τα αίτια των ασθενειών.

Η έρευνά της αποδίδει σημαντικές νέες ανακαλύψεις για την εξατομικευμένη ιατρική.  Εγκωμιάζει πρωτοπόρους όπως η αείμνηστη  Leena Peltonen-Palotie. "Η Leena ήταν μια τεράστια πηγή έμπνευσης για πολλούς από εμάς.  Η Φινλανδία είχε σπουδαίους ανθρώπους που ηγήθηκαν της γενετικής μας  έρευνας από την αρχή", λέει.

Η Ακαδημία της Φινλανδίας αποφάσισε να χρηματοδοτήσει δώδεκα Κέντρα Αριστείας για την περίοδο 2018-2025 και η ερευνητική ομάδα της Tyynismaa ήταν ένα απ΄αυτά στον Μεταβολισμό των Βλαστοκυττάρων.

Κείμενα στα αγγλικά:
On the frontier of human knowledge – Leena Palotie
Meet Finland’s new gene genie - Henna Tyynismaa

Εκτύπωση σελίδας

Αυτό το κείμενο

Ενημέρωση 20/7/2017


© Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα | Στοιχεία επικοινωνίας