Στο περιεχόμενο
Υποργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας

Εθελοντική στρατιωτική θητεία για γυναίκες στη Φινλανδία - Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα : Επικαιρότητα : Ειδήσεις

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, Αθήνα

Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 Αθήνα
Τηλ:- +30-210-72 55 860
E-mail: sanomat.ate@formin.fi
Ελληνικά | Suomi | English | Svenska |  |  | Instagram
Μικρότερα γράμματαΜεγαλύτερα γράμματα
 
Ειδήσεις, 16/6/2017

Εθελοντική στρατιωτική θητεία για γυναίκες στη Φινλανδία

Οι γυναίκες επιτρέπεται να υπηρετούν οικειοθελώς στο φινλανδικό στρατό.  Από το 1995 και κατά τη θητεία της Elisabeth Rehn, πρώτης γυναίκας Υπουργού Άμυνας της Φινλανδίας, ψηφίστηκε νόμος για την εθελοντική στρατολόγηση γυναικών.

Elisabeth Rehn

Πριν από το 1995 οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο στρατό.  Καθώς η θητεία δεν είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, ορισμένες απ΄αυτές αποφάσισαν  να καταταγούν.

Οι προϋποθέσεις για την κατάταξη των  γυναικών περιλαμβάνουν τη φινλανδική υπηκοότητα, όριο ηλικίας άνω των 18 και κάτω των 29 ετών, σωματική ικανότητα  και πλήρη ετοιμότητα για εκπλήρωση της στρατιωτικής εκπαίδευσης.   Είναι αξιοσημείωτο ότι οι γυναίκες υποβάλλονται στην ίδια ακριβώς εκπαίδευση με τους άρρενες  στρατευμένους.

Η γυναίκα υπηρετεί σε όλα τα όπλα του φινλανδικού στρατού, πράγμα που σημαίνει ότι οι εθελόντριες μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα σε οποιοδήποτε σώμα του φινλανδικού στρατού, ακριβώς όπως  οι άρρενες στρατιώτες , όπως πιλότος, δύτης ή αλεξιπτωτίστρια κλπ.

Vala © Puolustusvoimat

Κάποια πόστα απαιτούν ειδικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις και καθορίζονται με ακρίβεια για άνδρες και γυναίκες, έτσι ώστε κάθε φύλο να μπορεί να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες στο στρατό.

Μετά από επιτυχημένη κατάρτιση, οι γυναίκες περνάνε σε εφεδρεία και στη συνέχεια καλούνται για συμπληρωματική επανεκπαίδευση, η βάση της οοίας είναι η ίδια μ΄αυτή των ανδρών.

Υπήρξαν δύο γυναίκες υπουργοί  Άμυνας στη Φινλανδία.  Πρώτη η Elisabeth Rehn το 1990 που υπηρέτησε μέχρι το 1995.  ΄Εγινε επιπλέον γνωστή για τις διεθνείς της αποστολές ως  Αναπληρώτρια Γενική Γραμματεύς των Ηνωμένων Εθνών (1995-1999) και ως Ειδική Απεσταλμένη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (1998-1999).  Η δεύτερη Υπουργός Άμυνας ήταν η Anneli Taina, το διάστημα 1995-1999.

Διαβάστε τί λέει μια Φινλανδέζα για τις εμπειρίες της στο στρατό

Εκτύπωση σελίδας

Αυτό το κείμενο

Ενημέρωση 16/6/2017


© Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα | Στοιχεία επικοινωνίας