Στο περιεχόμενο
Υποργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας

Minna Canth - η πρώτη Φινλανδόφωνη συγγραφέας και δημοσιογράφος - Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα : Επικαιρότητα : Ειδήσεις

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, Αθήνα

Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 Αθήνα
Τηλ:- +30-210-72 55 860
E-mail: sanomat.ate@formin.fi
Ελληνικά | Suomi | English | Svenska |  |  | Instagram
Μικρότερα γράμματαΜεγαλύτερα γράμματα
 
Ειδήσεις, 3/4/2017

Minna Canth - η πρώτη Φινλανδόφωνη συγγραφέας και δημοσιογράφος

Η 19η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην Ισότητα και στη Minna Canth.  Η Minna Canth ήταν η πρώτη γυναίκα για την οποία έγινε επίσημη έπαρση σημαίας στη Φινλανδία το 2003, την ημέρα των γενεθλίων της.  Η ίδια μέρα καθιερώθηκε ως  ημέρα εορτασμού της ισότητας .

Η Minna Canth υπήρξε η πρώτη Φινλανδόφωνη συγγραφέας και η πιό διάσημη θεατρική συγγραφέας  μετά τον  Aleksis Kivi (έγραψε το πρώτο σημαντικό μυθιστόρημα στη Φινλανδική γλώσσα, τους Επτά Αδελφούς).  Έμαθε να παρατηρεί τη ζωή και τα διάφορα φαινόμενά της  με ένα πολύ ρεαλιστικό τρόπο,  πλήρη κοινωνικής κριτικής  και μέσα από τη γυναικεία προοπτική.

Minna Canth

Το έργο της  εξετάζει τα θέματα των δικαιωμάτων των γυναικών, ιδίως στο πλαίσιο μιας επικρατούσας κουλτούρας  την οποία θεωρούσε αντίθετη προς την επιτρεπόμενη έκφραση και την υλοποίηση των βλέψεων των γυναικών.  Έχει εκδώσει δέκα θεατρικά έργα, επτά σύντομες ιστορίες, διάφορες άλλες ιστορίες, άρθρα εφημερίδων και μια σειρά από ομιλίες. ΄Εχουν δημοσιευθεί επίσης περισσότερες από πεντακόσιες ιδιωτικές της επιστολές.

Υπήρξε επίσης η πρώτη Φινλανδόφωνη δημοσιογράφος .  Στις αρχές της δεκαετίας του 1870, ο Λέκτωρ Canth άρχισε να επιμελείται την εφημερίδα Keski-Suomi  επικουρούμενος  από τη σύζυγό του. Η Minna Canth έγραψε περισσότερα από ογδόντα άρθρα, ομιλίες ή διαλέξεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.

Ο τρόπος γραφής της ήταν αιχμηρός και πήρε σαφή θέση σε  διάφορα θέματα.  Στα γραπτά της, μίλησε για μετριοπάθεια, γυναικεία προοπτική, την ελευθερία της θρησκείας, τον ρόλο της φινλανδικής γλώσσας, τον σοσιαλισμό και τον ηθικό κώδικα των φύλων.

Πήρε μέρος στην κοινωνική συζήτηση, τόσο ως συγγραφέας όσο και ως δημοσιογράφος.  Κατέχοντας τέλεια διάφορες  ξένες γλώσσες και με τον φιλοπράγμονα χαρακτήρα της, υπήρξε μεσολαβητής νέων ευρωπαϊκών  ιδεών, καθώς επίσης και σημαντική γνωμοδότης στη Φινλανδία εκείνης της εποχής.

Η Minna Canth πέθανε από έμφραγμα το 1897 σε ηλικία 53 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες:
Minna Canth
Female opinion leader up in the sky 

Εκτύπωση σελίδας

Αυτό το κείμενο

Ενημέρωση 3/4/2017


© Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα | Στοιχεία επικοινωνίας