Στο περιεχόμενο
Υποργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας

Καλό Πάσχα! - Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα : Επικαιρότητα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, Αθήνα

Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 Αθήνα
Τηλ:- +30-210-72 55 860
E-mail: sanomat.ate@formin.fi
Ελληνικά | Suomi | English | Svenska |  |  | Instagram
Μικρότερα γράμματαΜεγαλύτερα γράμματα
 
Ειδήσεις, 23/3/2016

Καλό Πάσχα!

Φέτος το Πάσχα γιορτάσεται  στη Φινλανδία στις 27 Μαρτίου.

Στη Φινλανδία το Πάσχα εορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού, αλλά και ο ερχομός της άνοιξης. Σύμφωνα με μια παλιά δοξασία, ο ήλιος χορεύει καθώς ανατέλει το πρωϊνό του Πάσχα.

Το Πάσχα έχει καταφέρει να διατηρήσει τον ιερό του χαρακτήρα. Μόνο το 1% των Φινλανδών ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά οι περισσότεροι από τους Λουθηρανούς έχουν υιοθετήσει κάποια στοιχεία της ειδικής και ζωηρόχρωμης Ορθόδοξης Πασχαλινής παράδοσης. Οι μη-Ορθόδοξοι Φινλανδοί είναι κι αυτοί εξοικειωμένοι με τις νυχτερινές λειτουργίες και τη λιτανεία του σταυρού.

paasiaismuniacr© Studio Fotoni Oy

Λίγο πριν απ΄το Πάσχα, τα παιδιά φυτεύουν σπόρους ήρας σε μικρά δοχεία. Η πρασινάδα είναι ένα ασφαλές σημάδι της άνοιξης, έστω κι αν μεγαλώνει μόνο στο πρεβάζι του παραθύρου. Τα κλαράκια σημύδας, οι τουλίπες, τα κρίνα και οι νάρκισσοι αποτελούν δημοφιλή παραδοσιακή Πασχαλινή διακόσμηση. Το βάψιμο των αυγών καθώς και το κρύψιμο και ψάξιμο των σοκολατένιων αυγών είναι προσφιλής Πασχαλινή διασκέδαση, κυρίως για τα παιδιά.

Την Κυριακή των Βαΐων οι άνθρωποι χαιρετούν τους συγγενείς και φίλους τους ακουμπώντας τους ελαφρά με την ΄΄virpovitsa΄΄ - στολισμένα κλαδιά ιτιάς - για να τους ευχηθούν καλή τύχη. Επίσης τα παιδιά ντυμένα μάγισσες πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι απαγγέλοντας ποιήματα για καλή τύχη με αντάλλαγμα χρήματα και γλυκά. Ιστορίες και μύθοι μαγείας αποτελούν μέρος της ευρέως γνωστής λαϊκής παράδοσης στη Φινλανδία. Οι μάγισσες πετούν μεταξύ Μ. Παρασκευής και Κυριακής του Πάσχα. Σε κάποια μέρη της Δυτικής Φινλανδίας παραμένει ακόμη το έθιμο να ανάβουν φωτιές για να ξορκίσουν τη δύναμη των μαγισσών.

Το παλαιότερο και αναμφίβολα πιό ασυνήθιστο παραδοσιακό Φινλανδικό πιάτο είναι το mämmi, ένας σκούρο καφέ χυλός που γίνεται με νερό και βύνη σίκαλης. Ψήνεται σε χαμηλό φούρνο και σερβίρεται με κρέμα και ζάχαρη. Το αρνί και το γλυκό pasha είναι γνωστά Πασχαλινά παραδοσιακά πιάτα ακόμη και μεταξύ των μη-ορθοδόξων Φινλανδών.

Εκτύπωση σελίδας

Ενημέρωση 23/3/2016


© Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα | Στοιχεία επικοινωνίας