Στο περιεχόμενο
Υποργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας

Δυο όμορφα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα : Επικαιρότητα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, Αθήνα

Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 Αθήνα
Τηλ:- +30-210-72 55 860
E-mail: sanomat.ate@formin.fi
Ελληνικά | Suomi | English | Svenska |  |  | Instagram
Μικρότερα γράμματαΜεγαλύτερα γράμματα
 
Ειδήσεις, 2/8/2013

Δυο όμορφα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Φινλανδία και Ελλάδα

Η Φινλανδία, χώρα πλούσια σε λίμνες και δάση, και η  Ελλάδα, ένα από τα λίκνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και οι δυο μέλη του κοινού νομίσματος ευρώ και του χώρου και της συνεργασίας Σένγκεν.

Auringonlasku SuomenlinnassaΗλιοβασίλεμα το χείμωνα
© M.Riikonen/Πρεσβεία Φινλανδίας

Η Φινλανδία είναι ίσως περισσότερο γνωστή για την παρθένα φυσική ομορφιά της. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι λευκές νύκτες, κατά τις οποίες ο ήλιος δεν δύει, διαρκούν περίπου 10 εβδομάδες το καλοκαίρι. Επίσης, το χειμώνα στην ίδια περιοχή και για 8 περίπου εβδομάδες ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ.

Λόγω της σουηδικής κατοχής επί επτά αιώνες (από τον 12ο αιώνα μέχρι το 1809), το 6% περίπου του πληθυσμού μιλά σουηδικά. Η Φινλανδία έγινε ανεξάρτητο κράτος μετά τη ρωσική επανάσταση του 1917. Έκτοτε, η Φινλανδία είναι δημοκρατία. Το Κοινοβούλιό της έχει ένα σώμα του οποίου τα 200 μέλη εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Η χώρα έχει αναπτύξει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική οικονομία και είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Εξάγει κυρίως τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, μηχανολογικά προϊόντα, χαρτί, ξυλεία, ξυλοπολτό, είδη από γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα και κεραμικά.

Finlandia Hall Finlandia Hall
© M.Riikonen/Πρεσβεία Φινλανδίας

Η ομορφιά των βόρειων περιοχών της έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων το συνθέτη Σιμπέλιους και το σχεδιαστή Άλβαρ Άαλτο. Στον τομέα του αθλητισμού, η Φινλανδία έχει να επιδείξει πολλούς πρωταθλητές, όπως τους πιλότους της Φόρμουλα 1 Μίκα Χάκινεν και Κίμι Ραϊκόνεν.

Η φινλανδική γαστρονομία έχει επηρεαστεί από την ευρωπαϊκή, τη ρωσική και τη σουηδική κουζίνα. Παραδοσιακά πιάτα είναι οι σπεσιαλιτέ με βάση το ψάρι (κυρίως σολομό και αυγά καλκανιού) και το κρέας ταράνδου. Σπεσιαλιτέ που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η καριαλανπίρακα (ένα είδος πίτας με ρύζι και πατάτες) και το καλακούκο (πίτα με ψάρι και χοιρινό).

Φινλανδία

© Ευρωπαϊκή Ένωση, 1995-2013 

 

Εκτύπωση σελίδας

Ενημέρωση 2/8/2013


© Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα | Στοιχεία επικοινωνίας