Στο περιεχόμενο
Υποργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας

Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα: Επικαιρότητα: Ειδήσεις

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, Αθήνα

Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 Αθήνα
Τηλ:- +30-210-72 55 860
E-mail: sanomat.ate@formin.fi
Ελληνικά | Suomi | English | Svenska |  |  | Instagram
Μικρότερα γράμματαΜεγαλύτερα γράμματα
 
Ειδήσεις, 15/12/2017

Η ισορροπημένη παιδική ηλικία αποτελεί τη βάση για μια καλή ζωή

Η Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού γιορτάζεται στη Φινλανδία στις 20 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία των παιδιών νεαρής και σχολικής ηλικίας στη Φινλανδία είναι υγιείς και αισθάνονται καλά, παρότι οι κοινωνικο-οικονομικές διαφορές του πληθυσμού μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά.  Κάθε παιδί δικαιούται μια καλή και ευτυχισμένη παιδική ηλικία.

Photo: Kuvasiskot, Historian kuvakokoelma, Museoviraston kuvakokoelmat
Terttu Arajärvi
Terttu Arajärvi

Η Καθηγήτρια παιδο- ψυχιατρικής Terttu  Arajärvi  ενδιαφέρθηκε να φροντίσει τα παιδιά. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο εξειδικεύτηκε στον τοκετό.  Δίδασκε πάνω σ΄ αυτόν τον τομέα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Όταν άνοιξε θέση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι, ζήτησε μόνιμη δουλειά, αλλά δεν διορίστηκε.   ΄Οταν αντελήφθη ότι  απερρίφθη εξ΄αιτίας του φύλου της, εξειδικεύτηκε στην ψυχιατρική και έγινε πρωτοπόρος στην παιδοψυχιατρική.

Στη δεκαετία του 1960 και του 1970, η Terttu Arajärvi συμμετείχε σε ζωντανή δημόσια συζήτηση σχετικά με την κατανόηση και την πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων.  Ένα ερευνητικό ταμείο πήρε το όνομά της,  το οποίο υποστηρίζει την πρώιμη αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιών καθώς και την ψυχιατρική έρευνα για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής  χρειάζεται ευελιξία

Η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή βελτιώνει την ευημερία τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας. Οι Φινλανδοί πληρώνουν υψηλό φόρο αλλά τους ανταποδίδονται πολλά για τα χρήματα που καταβάλουν.  Οι οικογένειες με παιδιά τυγχάνουν  ιδιαίτερα καλής φροντίδας  από την κοινωνία και η ζωή τους διευκολύνεται από διάφορους τύπους υποστήριξης και πλεονεκτημάτων.

Για τις μέλλουσες μητέρες, ιατρεία  μητρότητας παρέχουν  οικογενειακή υποστήριξη, εστιάζοντας στις σχέσεις και την γονική μέριμνα.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ρόλο των πατέρων και της γονικής ευθύνης. Η συμμετοχή σε ιατρείο μητρότητας αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις  για δικαίωμα στις  παροχές  μητρότητας.

NEUVOLA – a video about the Finnish maternity clinic

Το πακέτο μητρότητας γίνεται 80 ετών

Το πακέτο μητρότητας αποτελεί παράδοση που χρονολογείται από το 1937 και σκοπό έχει να δίνει σε όλα τα παιδιά στη Φινλανδία, ανεξαρτήτου  προέλευσης, ένα ισότιμο ξεκίνημα στη ζωή.  Οι μητέρες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ του κουτιού ή μιας επιχορήγησης σε μετρητά, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 140 ευρώ, αλλά το 95% επιλέγει το κουτί, καθώςη αξία του είναι πολύ μεγαλύτερη.  Το πακέτο περιλαμβάνει μωρουδιακά καθώς και και προϊόντα φροντίδας. Υπάρχουν συνολικά 50 διαφορετικά αντικείμενα στη συσκευασία.   Εκσυγχρονίζεται κάθε χρόνο σύμφωνα με τα σχόλια των παραληπτών. Το νέο πολύχρωμο  μοντέλο για το 2018 κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο και είναι πολύ δημοφιλές.

Photo: KELA, Annika Söderblom
Kela

Γονική άδεια

Στη Φινλανδία και οι δύο γονείς μπορούν να λάβουν γονική άδεια. Κατά τη διάρκεια αυτής, το Kela  (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας) καταβάλλει γονικό επίδομα για 158 εργάσιμες ημέρες (περίπου μισό έτος).  Οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν μεταξύ τους  πώς να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα γονικής άδειας.  Μπορούν να χωρίσουν τη γονική άδεια, ή  να κάνει χρήση της μόνο ένας γονέας .  Ωστόσο, δεν μπορούν  να έχουν γονική άδεια ταυτόχρονα- με εξαίρεση γονείς που απέκτησαν από δίδυμα και άνω.  Κάθε γονέας μπορεί να πάρει τη γονική άδεια σε  μία ή δύο χρονικές περιόδους.

Παροχές για παιδιά

Το Kela καταβάλλει επίσης επίδομα τέκνου για κάθε παιδί που διαμένει μόνιμα στη Φινλανδία. Η πληρωμή συνεχίζεται μέχρι το τέλος του μήνα, που το παιδί συμπληρώνει τα 17 του χρόνια.  Το δικαίωμα στο επίδομα βασίζεται στη διαμονή και είναι αφορολόγητο.  Το επίδομα του πρώτου παιδιού  είναι τώρα 94,88 € /μήνα. Το ποσό του επιδόματος τέκνου αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Ο Συνήγορος του Παιδιού

Τα παιδιά προστατεύονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Φινλανδία επικύρωσε τη Σύμβαση το 1991. Η συμφωνία δεσμεύει το κράτος, τους δήμους, τους γονείς και λοιπούς  ενήλικες ως προς την εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών σε διάφορους τομείς. Στη Φινλανδία ο Συνήγορος του Παιδιού επιτηρεί την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού.

Brochure Home and Family (pdf)

Ombudsman for Children

Εκτύπωση σελίδας

Αυτό το κείμενο

Ενημέρωση 15/12/2017


© Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα | Στοιχεία επικοινωνίας