Στο περιεχόμενο
Υποργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας

Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα: Επικαιρότητα: Ειδήσεις

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, Αθήνα

Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 Αθήνα
Τηλ:- +30-210-72 55 860
E-mail: sanomat.ate@formin.fi
Ελληνικά | Suomi | English | Svenska |  |  | Instagram
Μικρότερα γράμματαΜεγαλύτερα γράμματα
 
Ειδήσεις, 29/8/2017

Υψηλή θέση για γυναίκα στον οικονομικό τομέα

Η Sirkka Hämäläinen, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας, υπογραμμίζει τη σημασία της ευρείας, κοινής γνώσης υψηλής ποιότητας  στην επιτυχή επαγγελματική ζωή.

Photo: European Central Bank
Sirkka Hämäläinen
Sirkka Hämäläinen

Η Sirkka Hämäläinen (γεννημένη το 1939) εργάστηκε ως Oικονομολόγος σε διάφορες θέσεις στην Τράπεζα της Φινλανδίας όπου και διορίστηκε Διοικητής από το 1992 έως το 1998, εν μέσω της Φινλανδικής τραπεζικής κρίσης και κατά τη διάρκεια βαθιάς ύφεσης.

Το 1998  μετακινήθηκε στη Φρανκφούρτη στη νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.  Κατά την θητεία της (1998-2003) ήταν η μόνη γυναίκα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, η οποία διαμόρφωσε τη νομισματική πολιτική για τη ζώνη του ευρώ.

Αυτό περιλαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τους νομισματικούς στόχους, τα βασικά επιτόκια, την προσφορά αποθεματικών στο Ευρωσύστημα και τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων.

Η Hämäläinen θεώρησε ότι χρειαζόταν υποστήριξη από άλλες γυναίκες και έτσι ξεκίνησε το δίκτυο, γνωστό ως " σάουνα των κυριών " όπου μπορούσε να ανταλλάξει απόψεις για διαφορετικά θέματα και να διευρύνει τις προοπτικές της.  Με  αυτό τον τρόπο μπόρεσε να ξεφύγει από την αίσθηση ότι ολόκληρη η ζωή της περιστρέφεται γύρω από την οικονομία και το δικό της έργο.

Ladies after sauna (from left): Sirkka Hämäläinen, Raija-Sinikka Rantala and Helena Hiilivirta.
Ladies after sauna (from left): Sirkka Hämäläinen, Raija-Sinikka Rantala and Helena Hiilivirta.

Το πρόγραμμα της σάουνας περιελάμβανε συνήθως παρουσίαση, την κοινωνικοποίηση και βεβαίως τη σάουνα - όπως έκαναν πάντα ομάδες αρρένων  Φινλανδών συναδέλφων. Η "σάουνα των κυριών" έχει επίσης κατευθύνει το δυναμικό της σε διεθνή περδία δράσης.  Στη δεκαετία του 1990, η ομάδα σάουνας διοργάνωσε δημόσιες εκδηλώσεις στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών και στο Φινλανδικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Η Hämäläinen έχει επίσης δώσει διαλέξεις σχετικά με τη λειτουργία των φινλανδικών χρηματοπιστωτικών αγορών και τώρα είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων πολλών εταιρειών.

Το κείμενο στα αγγλικά Setting the world aright at the “ladies’ sauna”

Νομίσματα για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ανεξαρτησίας της Φινλανδίας

Photo: Mint of Finland
Suomi100_coin_silver

Η ονομαστική αξία του συλλεκτικού κέρματος είναι 10 € και σχεδιάστηκε από τις νεαρές δεσποινίδες  Saara Peltomäki, μιά δεκαπεντάχρονη μαθήτρια σχολείου της Jyväskylä (μία όψη) και της Jennifer Tuomisto, 16χρονης μαθήτριας σχολείου του Turku (άλλη όψη).

Photo: Mint of Finland
Suomi100_coin_gold

Το νόμισμα της Ανεξάρτητης Φινλανδίας των 100 Χρόνων κατασκευάστηκε από φινλανδικό χρυσό, είναι ονομαστικής αξίας 100 € και σχεδιάστηκε από τον σχεδιαστή Simon Örnberg.

Εκτύπωση σελίδας

Αυτό το κείμενο

Ενημέρωση 12/9/2017


© Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα | Στοιχεία επικοινωνίας