Στο περιεχόμενο
Υποργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας

Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα: Επικαιρότητα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, Αθήνα

Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 Αθήνα
Τηλ:- +30-210-72 55 860
E-mail: sanomat.ate@formin.fi
Ελληνικά | Suomi | English | Svenska |  |  | Instagram
Μικρότερα γράμματαΜεγαλύτερα γράμματα
 
Ειδήσεις, 22/5/2017

Μια ισχυρή γυναίκα που αγωνίστηκε για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα

"Σώζωντας τη μητέρα, σώζεις το παιδί" είπε η Miina Sillanpää που αφιέρωσε τη ζωή της στην εκστρατεία για ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών θεμάτων.

Η Miina Sillanpää (1866-1952) ήταν πολύ μπροστά όταν ξεκίνησε να προσφέρει καταφύγιο στις ανύπαντρες μητέρες και τα παιδιά τους. Το κίνημα Ensi Koti  (Πρώτο Σπίτι) ξεκίνησε από την ίδια στη δεκαετία του 1930 και η πρώτη στέγη φιλοξενίας ιδρύθηκε στο Ελσίνκι το 1942.

Από το 1945 υπάρχει κεντρική οργάνωση του «Πρώτου Σπιτιού», που τώρα ονομάζεται Σπίτια και Καταφύγια για τη Μητέρα και το Παιδί, για τις 30 οργανώσεις-μέλη της σε όλη τη Φινλανδία. Μέσα από τις υπηρεσίες τους, υποστηρίζουν οικογένειες στη διαχείριση της καθημερινής τους ζωής και ενισχύουν την αλληλεπίδραση γονέα-παιδιού. Βοηθούν τις μητέρες και τους πατέρες να βρουν τις ιδιαίτερες δυνάμεις τους ως γονείς εν μέσω του προβλήματος.

Photo: Miina Sillanpää FoundationMiina Sillanpää

Το έργο ζωής της Miina

Οι πρώτες δουλειές της Miina Sillanpää ήταν εργοστασιακή εργάτρια και οικιακή βοηθός. Αργότερα εργάστηκε ενεργά για τη βελτίωση των δικαιωμάτων και των συνθηκών εργασίας των οικιακών βοηθών.

Ήταν επίσης μέλος του Φινλανδικού Κοινοβουλίου για συνολικά 38 χρόνια και υπήρξε η πρώτη γυναίκα υπουργός της χώρας. Ως Βουλευτής και Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, επικεντρώθηκε κυρίως στις κοινωνικές συνθήκες των παιδιών, των οικογενειών, των ηλικιωμένων και των οικιακών βοηθών.

Ίδρυμα Miina Sillanpää

Το Ίδρυμα Miina Sillanpää ιδρύθηκε το 1965.  Οργανώνει και υποστηρίζει υπηρεσίες αποκατάστασης για εργαζόμενους και ηλικιωμένους και πραγματοποιεί έρευνα που προάγει τη δημόσια υγεία, την ευημερία και την ποιότητα ζωής.

Το Ίδρυμα αναζητά πρακτικά μοντέλα και λύσεις, που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο. Π.χ. η Ερευνητική Ομάδα Κλινικής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι μαζί με το Ίδρυμα έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο αποκατάστασης βασισμένο στο δίκτυο για ασθενείς με πρώιμες φάσεις προβλημάτων μνήμης και έχουν αναπτύξει ένα λογισμικό βασισμένο στο FORAMENRehab το οποίο διατίθεται ελεύθερα σε όλους να δοκιμάσουν τη μνήμη τους  https://www.miinasillanpaa.fi/aivotreeni/

Η Φινλανδία έχει προωθήσει νέο Διεθνές Βραβείο Ισότητας των Φύλων

Ο πρωταρχικός στόχος του Διεθνούς Βραβείου Ισότητας των Φύλων είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας για την περαιτέρω προώθηση της ισότητας των φύλων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η επιτροπή βραβείων δέχεται προτάσεις από το ευρύ κοινό. Ποιος νομίζετε ότι πρέπει να είναι ο πρώτος νικητής; Υποβάλετε την πρότασή σας μέχρι τις 31 Μαΐου 2017 στο genderequalityprize.fi.

Εκτύπωση σελίδας

Αυτό το κείμενο

Ενημέρωση 22/5/2017


© Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα | Στοιχεία επικοινωνίας