Στο περιεχόμενο
Υποργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας

Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα: Επικαιρότητα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, Αθήνα

Χατζηγιάννη Μέξη 5
115 28 Αθήνα
Τηλ:- +30-210-72 55 860
E-mail: sanomat.ate@formin.fi
Ελληνικά | Suomi | English | Svenska |  |  | Instagram
Μικρότερα γράμματαΜεγαλύτερα γράμματα
 
Ειδήσεις, 11/5/2017

Προχωρώντας προς συνολική κοινότητα μέσα στη Φινλανδική εκκλησία

"Το γεγονός ότι υπάρχει επίσκοπος γένους θηλυκού προξένησε περιέργεια στους ανθρώπους  και προβλήθηκε η Εκκλησία σε όλα τα μέσα. Βοηθά ώστε οι πνευματικές αναζητήσεις να γίνουν μέρος της καθημερινής ζωής " λέει η Irja Askola, η πρώτη γυναίκα επίσκοπος της Φινλανδίας.

Irja Askola © 2017 Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli

Παρότι η Φινλανδία έχει τη φήμη ότι είναι πρόδρομος στα θέματα της ισότητας, η Λουθηρανική Εκκλησία δεν έχει απαραίτητα υποστηρίξει ζητήματα που σχετίζονται με την ισότητα. Οι γυναίκες ιερείς έγιναν για πρώτη φορά δεκτές στην Εκκλησία της Φινλανδίας το 1986.

Το 1988, χειροτονήθηκαν 94 γυναίκες από όλη τη χώρα. Η θέση του επισκόπου άνοιξε για τις γυναίκες πέντε χρόνια αργότερα. Παρόλο που το 40% όλων των ιερέων είναι σήμερα γυναίκες, αυτές εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στις υψηλότερες τάξεις της ιεροσύνης.

Η Irja Askola είναι η πρώτη γυναίκα Φινλανδή επίσκοπος στην Ευαγγελο-Λουθηρανική Εκκλησία της Φινλανδίας. Χειροτονήθηκε επίσκοπος το φθινόπωρο του 2010. Πριν από την υποψηφιότητά της, η Irja Askola ήταν πρωτίστως γνωστή στο ευρύ κοινό ως ποιήτρια, αν και είχε μακρά καριέρα ως ειδικός σε οικουμενικά και θεολογικά θέματα. Η εκλογή της ήταν ένα σημάδι αλλαγής από μόνο του.

"Η δουλειά μας δεν είναι να εκφράζουμε απόψεις για τα πολιτικά ζητήματα της εποχής, αλλά να κάνουμε τους λαμβάνοντες αποφάσεις  να παρατηρήσουν τη δυσκολία που βιώνουν τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας", λέει η Askola.

Η ελευθερία της θρησκείας είναι εγγυημένη από το 1923 βάσει του Φινλανδικού Συντάγματος. Μεγάλες θρησκευτικές ομάδες αποτελούν οι Ευαγγελο-Λουθηρανοί 75,2%, οι Ορθόδοξοι περίπου το 1%, οι Πεντηκοστιανοί περίπου το  1%, οι Μουσουλμάνοι περίπου το  1%  ενώ περίπου το 22% δεν ανήκει σε καμία θρησκευτική κοινότητα.  Για ιστορικούς λόγους, η Ευαγγελο-Λουθηρανική και η Ορθόδοξη Εκκλησία διέπονται από ειδικό καθεστώς.  Έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν φόρους από τα μέλη τους και να εκπληρώνουν ορισμένες κοινωνικές λειτουργίες γι΄αυτά όπως η τήρηση αρχείων και η ταφή.

"Οικουμενικά, η Φινλανδία είναι μια χώρα μοντέλο. Είναι σημαντικό για τους ηγέτες  διαφόρων θρησκειών να περάσουν το μήνυμα αναφορικά με  αυτό που όλοι έχουμε κοινό:  Τιμούμε τις δημιουργίες του Θεού στον κόσμο και όλα όσα είναι άγια", λέει η Irja Askola.

Εκτύπωση σελίδας

Αυτό το κείμενο

Ενημέρωση 11/5/2017


© Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα | Στοιχεία επικοινωνίας